HI 98169 Professzionális borászati pH mérő bor és a must vizsgálatához
A borban mérhető pH-érték azért fontos, mert alapvetően befolyásolja a bor minőségét. Többek között tőle függ a bor íze, színe, oxidációja és kémiai stabilitása. A HI 98169 pH mérő ideális választás mind a must, mind a bor vizsgálatához, mivel a pH mérőműszer könnyen kezelhető és egy speciálisan a vizsgálatához alkalmas pH elektróddal szereltük fel.
A pH mérő fontosabb jellemzői:
Kombinált, borászati pH elektród
Széles pH mérési tartomány 0,000 és 12,000 pH között*
±0,002 pH pontosság
Öt pontos kalibrálás (7 standard érték vagy 5 egyedi pH-érték alapján)
Automatikus hőmérséklet-kompenzálás (-5,0 és 60,0 °C között)* - * a pH elektród által limitálva
mV mérési tartomány ±2000 mV-ig, ±0,2 mV-os pontossággal
Cseppálló IP67 besorolású borítás
Komplett csomag tartalma:A pH érték jelentősége a bor készítés során
A műszer tartozékai: a mérőműszer, a FC10483 pH elektród, HI7004M 4,01 pH értékű kalibráló oldat (230 ml), HI7007M 7,01 pH értékű kalibráló oldat (230 ml), 2 db tasakos borászati elektród tisztító oldat, 2 db 100 ml-es kalibráló edény, mikro USB kábel, HI92000 számítógépes szoftver, 4 db AA elem, magyar nyelvű használati útmutató, hordtáska
A pH érték jelentősége a bor készítés során:
A borban mérhető pH-érték azért fontos, mert alapvetően befolyásolja a bor minőségét. Többek között tőle függ a bor íze, színe, oxidációja és kémiai stabilitása. Minél magasabb a pH-érték, annál alacsonyabb a savtartalom. Alakulásának fontos tényezői az almasav és borkősav mennyiségi aránya, a káliumtartalom és az összes savtartalom.
A pH-érték a borfajtától függően is eltérő lehet. A magasabb pH-értékű borok hamarabb romlanak meg, mivel kémiailag kevésbé stabilak, és nagyobb eséllyel szaporodnak el bennük a baktériumok is. Az alacsonyabb pH-értékű borok hosszabb ideig őrzik meg frissességüket, színüket és ízüket. Az ideális pH-értékre a megfelelő fermentáció és fehérjestabilitás érdekében is szükség van.
Műszaki adatok |
|
Mérési tartomány |
pH-érték: 0,0 és 12,0 pH között; 0,00 és 12,00 pH között, 0,000 és 12,000 pH között pH-mV: ±2000 mV Hőmérséklet: -5,0 és 60,0 °C |
Pontosság |
pH-érték: ±0,1 pH; ±0,01 pH; ±0,002 pH pH-mV: ±0,2 mV Hőmérséklet: ±0,4 °C |
Kalibrálás |
Automatikus, ötpontos |
Hőmérséklet-kompenzálás |
Automatikus vagy manuális -5,0 és 60,0 °C között |
Adatrögzítés |
200 mérés adatai menthetők el |
Adatátvitel |
USB |
Környezet |
0 és 50 °C között, legfeljebb 100% relatív páratartalom |
Áramellátás |
4 darab 1,5 V AA elem (megközelítőleg 200 óra folyamatos használatra elegendő) |