

A HI 981033 pH mérő teszter speciálisan a borászati mérésekhez készült pH mérő. A műszer a must és bor vizsgálatához készült pH elektróddal van felszerelve, amely kialakítása miatt ideálisan használható a borkészítés teljes folyamata alatt a must és a kész bor pH értékének ellenőrzésére is.
A pH mérő előnyei:
Nyitott átvezető eltömődés elleni védelemmel (CPS technológia).
Újratölthető pH elektród a hosszabb élettartam érdekében.
A pH mérő automatikus egy- vagy kétpontos kalibrálása lehetséges (a kalibrálási pont értéke 3,00 pH és 7,01 pH lehetnek).
Automatikus hőmérséklet-kompenzálás a beépített hőmérséklet érzékelőnek köszönhetően.
A pH-érték megjelenítése két tizedesjegyig.
A mérési stabilitást jelző ikon.
Alacsony elem töltésre figyelmeztető funkció.
Automatikus kikapcsolási funkció (választható módok: kikapcsolva, automatikus kikapcsolás 8 vagy 60 perc elteltével)
A pH érték jelentősége a bor készítés során:
A borban mérhető pH-érték azért fontos, mert alapvetően befolyásolja a bor minőségét. Többek között tőle függ a bor íze, színe, oxidációja és kémiai stabilitása. Minél magasabb a pH-érték, annál alacsonyabb a savtartalom. Alakulásának fontos tényezői az almasav és borkősav mennyiségi aránya, a káliumtartalom és az összes savtartalom.
A pH-érték a borfajtától függően is eltérő lehet. A magasabb pH-értékű borok hamarabb romlanak meg, mivel kémiailag kevésbé stabilak, és nagyobb eséllyel szaporodnak el bennük a baktériumok is. Az alacsonyabb pH-értékű borok hosszabb ideig őrzik meg frissességüket, színüket és ízüket. Az ideális pH-értékre a megfelelő fermentáció és fehérjestabilitás érdekében is szükség van.
Műszaki adatok |
|
Mérési tartomány |
0,00 és 14,00 pH között |
Pontosság |
±0,05 pH @ 25 °C |
Kalibrálás |
Automatikus, egy‐ vagy kétpontos |
Hőmérséklet-kompenzálás |
Automatikus |
Környezet |
0 és 50 °C között, legfeljebb 95% relatív páratartalom |
Áramellátás |
CR2032 Li-ion elem (kb. 1000 óra folyamatos használatra elegendő), automatikus kikapcsolás használaton kívül 8 vagy 60 perc után, illetve a funkció kikapcsolható |
Csomag tartalma |
3,00 pH kalibráló oldat (2 db tasak), 7,01 pH kalibráló oldat (2 db tasak), borászati tisztítóoldatok, tárolóoldat, elektród-feltöltőoldat, pipetta és használati utasítás |
A HI 981033 pH mérő teszter speciálisan a borászati mérésekhez készült pH mérő. A műszer a must és bor vizsgálatához készült pH elektróddal van felszerelve, amely kialakítása miatt ideálisan használható a borkészítés teljes folyamata alatt a must és a kész bor pH értékének ellenőrzésére is.