

Dehidratált táptalaj – Kiszerelés: 300g
Az NGKG Agar Base-t a Bacillus cereus szelekciójára és kimutatására tervezték szennyezett élelmiszertermékekből. A Bacillus cereus spórái mikroszkóppal láthatóvá tehetők 18 órás 30°C-os inkubáció után.
Elkészítés:
Adjunk hozzá 26,5 g száraz táptalajt 900 ml desztillált vízhez, jól keverjük össze és melegítsük, hogy feloldódjon. Sterilizáljuk autoklávozással kb 121 °C-on 15 percig. Tartsuk a tápközeget körülbelül 50 °C-on, adjunk hozzá 100 ml 20%-os tojássárgája szuszpenziót, jól keverjük össze és Petri-csészénként körülbelül 20 ml-t oszlassunk el. (A 20%-os tojássárgája szuszpenzió elkészítéséhez adjunk hozzá 20 ml-t tojássárgáját 80 ml sterilizált sóoldathoz és keverjük össze jól.)
Azonosítás:
Miután az agar megkötött (megszilárdult), oltsa le mintával és inkubálja 30 °C-on 18-24 órán keresztül. A Bacillus cereus fehér és kissé vastag telepeket képez szabálytalan szegéllyel és a lecitináz reakciót mutatja; egy vörös zóna is kialakul a telepek körül (lásd a fenti képet). A Bacillus cereus kivételével más baktériumok növekedése gátolt. Amennyiben azonban néhány baktérium elszaporodik, azok a telepek kicsik, és nem mutatják a lecitináz reakciót.
Angol nyelven
Letöltés (2.79MB)Dehidratált táptalaj – Kiszerelés: 300g
Az NGKG Agar Base-t a Bacillus cereus szelekciójára és kimutatására tervezték szennyezett élelmiszertermékekből. A Bacillus cereus spórái mikroszkóppal láthatóvá tehetők 18 órás 30°C-os inkubáció után.